Cranio-sacraal therapie | Alexander Techniek


Cranio-sacraal therapie

De Cranio-sacraal therapie en de Alexander Techniek zijn niet-manipulatieve methodes ter bevordering van ontspanning, bewustwording, loslaten van spanningen, en werken beiden aan de gezondheid van de individuele mens.

Alle structuren in het lichaam zijn direct of indirect met elkaar verbonden door een bindweefsel-structuur. Door middel van lichte aanraking en contact maken met het bindweefsel en het cranio-sacraal ritme ontstaat een diepe vorm van ontspanning ter bevordering van opheffen van spanningen en blokkades,  innerlijke rust, en het stimuleren van het zelfherstellende vermogen van het lichaam.

Het Cranio-sacraal systeem bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg met er omheen zeer sterke en taaie vliezen, waartussen het hersenruggenmergvocht ritmisch beweegt (cranio-sacraal ritme). Het geheel wordt omgeven en beschermd door de botten van de schedel (cranium) en wervelkolom tot onderaan het heiligbeen (sacrum). Binnen dit systeem bevindt zich ook het zenuwstelsel.

De therapie is ontstaan vanuit de osteopathie. De Amerikaanse osteopaat W.G. Sutherland heeft het belang van het systeem onderkend en is verantwoordelijk voor de meeste technieken die vandaag nog worden gebruikt. Het is in de jaren zeventig in de Verenigde Staten verder ontwikkeld door de osteopatisch arts John E. Upledger.

Voor wie

Cranio-sacraal therapie is voor iedereen aan te bevelen en nodigt het lichaam uit om weer zoveel mogelijk te gaan functioneren zoals het bedoeld is en stimuleert het zelfherstellende vermogen. Ook zonder concrete klachten kan behandeling worden aanbevolen ter bevordering van diepe ontspanning, innerlijke rust en algehele welbevinden. Bij de Cranio-sacraal is de aandacht gericht op de hele mens, en niet enkel op symptomen.

Behandeling

Er wordt gewerkt met een lichte aanraking. U kunt uw eigen (gemakkelijk zittende) kleding aanhouden. Alleen de schoenen gaan uit en eventueel (strakzittende) riem, sieraden en contactlenzen worden af/uitgedaan.

Voor tarieven zie hieronder in de footer