Alexandertechniek | Cranio-sacraal therapie in Amsterdam en Rotterdam

F.M. Alexander

De Australische acteur Frederick Matthias Alexander (1869-1955) stond aan het begin van een veelbelovende toneelcarrière toen hij schor en hees werd en uiteindelijk zelfs zijn stem verloor.
In zijn zoektocht naar de oplossing van zijn problemen kwam hij tot de conclusie dat zijn problemen veroorzaakt werden door de manier waarop hij zichzelf op het toneel gebruikte. Hij realiseerde zich dat hij zelf zijn natuurlijke coördinatie en functioneren belemmerde.
F.M. Alexander besloot dat hij moest leren om inefficiënt gebruik van zijn lichaam te voorkomen. Door jarenlang observeren en experimenteren ontwikkelde hij een techniek waarin hij de coördinatie en beweging van zijn lichaam op een nieuwe manier benaderde. Zijn stemproblemen werden hierdoor opgelost en zijn algehele gezondheidstoestand verbeterde.
Met de ontwikkeling van deze inzichten legde F.M. Alexander de basis voor de Alexander Techniek. In 1904 verhuisde hij naar Londen, waar hij veel bijval vond voor zijn techniek. In 1932 richtte hij de eerste opleiding voor Alexandertechniekleraren op en bleef tot zijn dood in 1955 de techniek onderwijzen in Engeland en in de Verenigde Staten.                                                                
F.M. Alexander schreef vier boeken:
Man’s Supreme Inheritance (1918), Constructive Conscious Control of the Individual (1923), The Use of the Self (1932) en The Universal Constant in Living (1941).
Tekst: NeVLAT
Foto’s van F.M. Alexander © 2005, The Society of Teachers of the Alexander Technique, London, UK (STAT)